18. juni 2008

Passe tempo


Når jeg ser på en del andre bokblogger rundt omkring, virker det som om noen lider av en slags lese-bulimi. Enkelte opererer med et antall leste bøker i løpet av en viss periode som jeg ikke engang skjønner er praktisk mulig, hvis disse bloggerne da ikke har all sin tid til rådighet for å lese, noe få eller ingen trolig har. Kvantitet må være et mål i seg selv for disse leserne, og/eller de lar seg stresse av all den litteraturen som finnes der ute, som de bare må ha med seg.
Selv slo jeg i mars i år, i DISSE innleggene, til orde for et slow reading-prinsipp (som det viste seg at jeg ikke var alene om å finne på), og det har jeg fulgt siden. At det er enormt mange flere bøker i verden enn jeg kan rekke å lese, stresser ikke meg. Jeg lar meg heller ikke affisere av vår tids intense markedsføring av bøker. Jeg forbeholder meg retten til suverent å avgjøre hva jeg skal eller må lese. Som det fremgår av listen over bøker jeg har lest i 2008 (til venstre), har jeg lest i gjennomsnitt ca. to bøker i måneden. Det er et passe tempo for meg, og det har gitt seg selv. I perioder leser jeg ganske intenst, i andre perioder får jeg knapt lest i det hele tatt, alt avhengig av arbeidsmengde og hva jeg ellers har å bruke tiden på. Med lesing mener jeg i dette tilfellet det jeg kaller «lystlesing». Jeg leser selvfølgelig en del i forbindelse med jobben som forfatter og oversetter også, men det er noe annet. Men alt i alt: Å lese er en form for lykke.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jørn.

Jeg håber, at du er vel hjemme igen fra skønne Hald. Og stor tak for bofællesskabet. En fornøjelse.

Forundres stadig over, at vi har boet dør om dør i en af de mest afsides liggende danske landsbyer for mere end 30 år siden.

Fandt din vanedannende bogblog på Halds hjemmeside. Meget inspirerende. Den snuppede jo lige en time af min tid. Dagens blog gav særligt mening for mig. Der findes så mange gode bøger, så meget godt mad, så mange fantastiske steder, så meget viden. Vi kan vælge at forspise os eller indtage mængder, vi kan nyde. Less is more! Selvsagt gælder dette ikke to af livets absolut væsentligste ingredienser: Motion og kærlighed :-) Jeg tænker, at dette stigende behov for at dokumentere volumen i alle livets forhold er en del af en yderst ekstrovert tidstrend, der også er krøbet ind i de litterære kredse.

Gode hilsner
Susanne

Jørn Roeim sa...

Susanne: Takk for kommentaren, og takk for samværet på Hald. Kan du ikke gi meg adressen til din egen blogg?

Anonym sa...

@ Jørn, jeg blogger ikke endnu. Jeg er endnu for flygtig. Men jeg har reflekteret lidt over dagene på Hald på min hjemmeside www.dencker.info. Der finder du tilmed en masse billeder, hvor motiverne vil være dig bekendte, er jeg sikker på. Troldeslugten, Inderø, parken, "døden" og en enkelt ork på afveje ...
Gode hilsner Susanne

Jørn Roeim sa...

Susanne: Fin hjemmeside, og morsom rapport og fine bilder fra Hald. Takk for det!

Anonym sa...

Jeg er kanskje blant dem du sikter til? Nå leser jeg virkelig ikke fort, mener jeg selv. Jeg kjenner flere som leser enormt fort. Jeg leser jo i det tempoet som passer i livet mitt, og siden jeg for tiden bruker mye tid på offentlig kommunikasjon, blir det jo faktisk noen bøker. Og enda mer lesing blir det om jeg holder meg unna internett, tv har jeg ikke.

Jeg ser poenget i slow reading, altså, det er ikke det. Jeg blir også litt sliten av den pushingen bokhandlene og bokklubben driver med. Jeg leser jo ikke for å lese mange bøker, jeg leser for å oppleve noe, og det gjør jeg jo selv om jeg leser mange bøker i året.

Jørn Roeim sa...

siri: Nei, jeg sikter ikke til deg. Og hvis man får lest mye fordi man har tid og overskudd til det, som du har, er jo det bare bra. Men hos enkelte andre bloggere fremgår det tydelig at lesingen rett og slett tar overhånd, at det blir for mye av det gode, og dermed stress. Og det kan jo ikke være noen hyggelig måte å lese på.

Anonym sa...

Det er jeg jo helt enig i. For eksempel har jeg jo en bok jeg nå har brukt et par år på - nemlig Blikktrommen. Jeg trenger virkelig å ta den boka i små doser. :-)

Jørn Roeim sa...

siri: Jeg også syntes den var tunglest. Men når du bruker så lang tid, klarer du da å holde tråden?

Hermia Says sa...

Bra inlägg!
Tar till mig dina tankar om slow-reading. Tänker "slow" i samband med annat i livet, men läsning kan tyvärr stressa mig. Fast jag har inget intresse av att briljera med antal lästa titlar. Svårt att njuta dock ibland när det finns så många böcker, så många bra författare...