24. juni 2008

Rapport fra Larvik

Dette innlegget skrives på en PC på biblioteket i Larvik, hvor jeg er innom en tur før jeg skal på møte i Bastian-komiteen hos en kollega her i byen. Dessuten har jeg slått to fluer i en smekk og har bilen på service litt lenger oppi gata.
Larvik har et aldeles praktfullt bibliotek. Nytt (relativt) og trivelig. Men hva med Larvik og litteraturen? Kommer det noen berømte forfattere fra Larvik?HER kan du finne en artikkel om kjente Larviks-folk, men som du ser, er det få kjente forfattere som er født og oppvokst her. Gunnar Reiss-Andersen var herfra, et stort navn i norsk lyrikk, og så bodde det jo diverse storheter i Stavern (Wildenvey, Jonas Lie), som nå er innlemmet i Larvik kommune, men den mest kjente i vår tid må vel være Ingvar Ambjørnsen. Som det fremgår av artikkelen, har ikke Larvik hedret denne forfatteren hverken med et gatenavn eller noe annet.
Bildet må visst vente til jeg er hjemme på egen PC.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Nei, Ambjørnsen har vel ikke rost fødebyen sin opp i skyene. Snarere har han gitt uttrykk for at det var en befrielse å komme seg vekk derfra.
Men det er vel de færreste forf'er som får gater oppkalt etter seg, mens de fortsatt er i live.
Larvik vil nok fortrenge alle uoverensstemmelser, når Ambjørnsen er død og begravet.

Spectatia sa...

Jeg har heller ikke fått noen gate oppkalt etter meg, selv om jeg bodde der i omkring 15 år. Er enig med Ambjørnsen om at det var en befrielse å komme seg vekk derfra, men også med Theme om at biblioteket er fint.

Jørn Roeim sa...

Akk ja, Ambjørnsen er jo ikke den eneste forfatteren som har flyttet fra hjembyen med et lettelsens sukk. Jeg kan bare nevne Henrik Ibsen fra min aller nærmeste naboby, som knapt så fødebyen igjen etter at han flyttet derfra som femtenåring eller hva det nå var.
Og det er vel riktig som Cox sier, at forfattere ikke får gater oppkalt etter seg i levende live.

Unknown sa...

Ler av Spectatia, som så urettferdig ikke har fått noen egen gate!
Bokbloggere pleier ikke å få den honnøren. Men det er nye tider. Hvorfor skulle ikke Spectatia bli den første?!