26. september 2008

Louisiana








Jeg hører til dem som innbiller seg at gulrotkake er sunt.




Jeg er veldig glad i Louisiana, selv om jeg dessverre er der altfor sjelden. Men nå bød anledningen seg. Foruten de praktfulle utstillingene er det noe med hele stedet; utendørsarealene og stemningen og i det hele tatt. Ikke minst var det veldig deilig å komme til avslappede Louisiana etter å ha opplevd diverse tyske kunsthaller og museer med strikte vakter og prøysserdisiplin. På Neue Nationalgalerie kunne man for eksempel ikke bære en jakke over armen; man måtte enden binde den rundt livet eller ha den på seg. Vesker, ryggsekker etc var strengt forbudt. På Louisiana kunne man puste fritt og bære på hva man ville. Fotografere også, i hvert fall Louisianas egne ting.







Helt siden jeg så et stort bilde av Asger Jorn på Nordyllands Kunstmuseum da jeg bodde på de kanter i begynnelsen av 1970-årene, har jeg vært fascinert av denne maleren. Nå har Louisiana en egen Jorn-sal.








Det er jo ikke til å komme fra at noe av det morsomme med Louisiana, er butikken. Denne gangen ble det et nydelig sett med stempelbokstaver. Minnet meg om det lille stempeltrykkeriet jeg hadde som barn. Det er aldri for sent å leke, men disse bokstavene kan selvsagt brukes til mye mer enn lek.











Også veggene på Louisiana er kunst. Selvfølgelig. Hvis jeg hadde fortsatt å studere kunsthistorie (jeg var bare så vidt innom), ville jeg ha konsentrert meg om arkitektur, tror jeg. (Kunsthistorie består av tre områder: billedkunst, skulptur og arkitektur.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jeg husker min studietid i Humlebæk. Jeg var på Loisiana hver søndag. Fantastisk.

Mishka