15. oktober 2008

Kafka-føljetongen (1)








Jeg tenkte jeg skulle komme med litt småplukk fra Kafka-biografien. Den er meget velskrevet, og vanskelig å legge fra seg. Biografien tar ikke for seg Kafkas fødsel og barndom, men går inn i hans liv når han er 26 år gammel, i 1910, nærmere bestemt onsdag 18. mai dette året. Med andre ord er det de siste 14 årene av Kafkas nær 41-årige liv som biografen mener er interessant for oss, et grep og en avgrensning jeg mener virker veloverveid, og som forsterker inntrykket av at dette er en biografi av høy kvalitet. Det er nemlig mellom 1910 og 1915 at Kafka gjør karriere i Arbeiter-Unfall-Versicherung (Arbeidernes Ulykkesforsikring) og utvikler det kafkaske litterære univers; marerittstemningen og den svarte humoren.

Men hvorfor akkurat onsdag 18. mai 1910? Fordi det denne dagen skjer noe spektakulært: «Ein Himmelskörper nähert sich der Erde. Seit Monaten schwatzen Zeitungsmeldungen von einem möglichen Zusammenstoss, von gigantischen Explosionen, von Feuerregen und Flutwellen, von Weltuntergang.»
Det er Halleys komet som er på ferde, den mest berømte av alle kometer, den eneste synlige komet som returnerer innenfor livsløpet til et menneske.
Folk er samlet på høydene rundt Praha, deriblant også forfatteren Franz Blei med kone og sønn (på besøk fra München), forfatteren Max Brod (til daglig ansatt i postverket), hans søster Sophie, og så Franz Kafka, dr. juris., mellomleder i et forsikringsselskap, også han forfatter, selv om han hittil bare har publisert femten sider.
(Som vi vet kan vi takke Max Brod for at Kafkas verker finnes i dag.)
Halleys komet kolliderer ikke med jorda, katastrofen uteblir, den lille gruppen av nysgjerrige litterater sovner rett og slett, og neste formiddag er de på jobb igjen som vanlig.

(En liten quiz: Som opplyst ovenfor, er Halleys komet den eneste synlige komet som returnerer innenfor livsløpet til et menneske. En meget kjent forfatter døde dette året. Han ble både født og døde i et år da Halleys komet viste seg. Hvem?)

Reiner Stach: Kafka. Die Jahre der Entscheidungen. S. Fischer Verlag 2002.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Svar på quiz: Mark Twain.

Jørn Roeim sa...

Ja visst.