30. november 2008
Av en boksamlers bekjennelser (2)
Lesekroken i stua etter at jeg fikk bygd veggfaste bokhyller i vinter.
En av artiklene i Aftenpostens bokbilag 19. november handlet om organisering av bøker. Ole Robert Sunde har et bibliotek på ca. 4000 bøker, mer eller mindre velorganisert alfabetisk. Even Fen i Oslo Nye Antikvariat er også besøkt - han holder på en tematisk/alfabetisk organisering, men alle som har besøkt Oslo Nye Antikvariat vet at systemet er sprengt, særlig i kjelleren, hvor man bokstavelig talt må krabbe for å finne det man er ute etter. Andre systemer er nevnt, blant annet å organisere bøkene etter fargen på bokryggene.
Jeg vil tro at de fleste holder seg til tema- og alfabetinndelingen. Selv har jeg 6-7000 bøker å holde styr på. De er relativt velordnet, men jeg klarer ikke helt å holde oversikten lenger, så det hender jeg kjøper bøker jeg har fra før.
Hovedinndelingen går mellom private bøker og bøker som har med jobb å gjøre. De første befinner seg stort sett i stua, de andre på arbeidsrommet. Det er imidlertid snakk om glidende overganger pluss underavdelinger i andre rom. Pluss en del bøker som er mer eller mindre hjemløse, og som enten fører en omflakkende tilværelse eller som har slått seg midlertidig ned et eller annet sted.
Innen hver av de to hovedgruppene (privat/jobb) er bøkene inndelt tematisk og alfabetisk (begge deler mer eller mindre). Den private gruppen utgjøres hovedsakelig av skjønnlitteratur, så gruppeinndelingen her består i en språklig/geografisk inndeling. Jeg har med andre ord ikke all skjønnlitteratur i én rekke sånn som på biblioteket. Norsk skjønn står for seg, det samme med dansk, svensk, tysk(språklig) etc. Engelsk er inndelt i amerikansk, britisk og irsk. Russland og øvrige Øst-Europa er én avdeling, det samme er Latin-Amerika og Spania/Portugal. Lyrikk er skilt ut for seg.
Dette systemet fungerer utmerket, det er lett å finne bøkene jeg er ute etter, og inndelingen gir god oversikt over hvordan de forskjellige land/språkområder er representert.
Et utsnitt av et maleri pluss en skulptur og noen bøker på et bord.
De ikke-skjønnlitterære bøkene i den private avdelingen er inndelt etter tema. Historie, kunst/kunsthistorie, essays, litteraturhistorie, katolsk litteratur, kokebøker og diverse annet. Antikvariske bøker utgjør en egen gruppe, det samme gjør krim og gamle barnebøker. Nyere barnebøker befinner seg på et rom for seg selv sammen med innrednings/hagebøker og filosofi/religion.
Fra kontoret
Jobbe-bøkene består av ordbøker, diverse andre oppslagsverk, bøker om å skrive og oversette, faktabøker av ymse slag, sitatbøker, vitsebøker, gåtebøker, humorteori og diverse andre bøker som jeg har brukt i forbindelse med mine egne bøker.
Med en relativt stor produksjon både som oversetter og forfatter følger også et utall av frieksemplarer. En del brukes som gaver, men det hoper seg jo opp en del. Noen må beholdes som arkiv, andre lagres med tanke på at de kan komme til nytte en gang.
Bokhyllekapasiteten er selvsagt sprengt for lengst, men en bokelsker og -samler lar seg jo ikke stanse av det. Jeg har heldigvis et stort hus.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
-
Statens kunstnerstipend er tildelt. På DENNE siden er det lenker til listene over både kunstnerstipender og garantiinntekter. Flere i det l...
-
"Hvis man leser en bok som gjør jævla sterkt inntrykk, gir man jo faen i om forfatteren har skrevet flere bøker. Reisen til nattens en...
7 kommentarer:
Jeg ser på lesekroken i stua, og tenker: Å, sånn skulle gjerne ha hatt det!
Men jeg savner en fotskammel og en god leselampe der.
cox: Jeg bruker bordet som fotskammel inntil videre. Når det gjelder lys, er det to spot-skinner i taket som gir (lese)lys nok, men bildet er tatt i dagslys.
Der sa du noe, du er jo rette mannen å spørre om noe jeg har lurt på. Du nevner humorteori. Har du noe tips på en god bok i dette emnet? Har for meg at jeg hørte om en for et års tid siden som gikk litt i dybden om hvorfor vi ler av det vi ler av, men kan ikke huske hverken tittel eller forfatter, og vet heller ikke helt hvordan sånt klassifiseres så jeg kan finne den på nettbokhandelen.
Mitt bibliotek består av 8 hyller, og noen kasser på boden. de er delt inn slik.
Hylle 1: Dickens, lydbøker og egen bok+ studiekameraters verk.
Hylle 2 og 3: relativt ny og ny litteratur
Hylle 4: Bibler og katolske bøker. Hylle 5: Tolkien, Lewis og et par katolske bøker som ikke fikk plass i hyllen over.
Hylle 6: Barnebøker,
Hylle 7 og 8: alt mulig annet, skjønnlitteratur opg fagbøker+ komplett Pondusbok samling.
Drømmen er et bibliotek, men realiteten skuffer meg der.
Mishka
Spectatia: Det finnes mye. Jeg har flere å anbefale, men er ikke hjemme og kan se etter i hyllene akkurat nå. Kommer tilbake til saken.
Mishka: Egen bok?
Alltid hatt sans for sånne bokstøtter og generell bokhyllepynt. Så en veldig fin bokstatue i Kjærstads bibliotek f.eks, og det er også en på forsiden av "Å lese litteratur" av Skei, om noen har den i minnet. Hvor finner man sånt?
Magnus: Skulpturen på bordet er ingen bokstøtte som sådan, selv om den brukes som det her (marmorskulptur fra Carrara i Italia, nærmest som en eksklusiv souvenir å regne, og tung som bare fy). I København kjøpte jeg nylig noen fine bokstøtter i pleksiglass (også italienske forresten) i en gaveforretning i Købmagergade (spennende parallelgate til Strøget). Det er vel typisk i gaveforretninger man finner sånt. Det gjelder å ha øynene med seg.
Legg inn en kommentar