21. januar 2009

Lesende presidenter
Hvis noen fortalte meg at nylig avgåtte president Bush ikke leste bøker, ville jeg selvfølgelig ha trodd det. Det ville jo passe godt med det generelle inntrykket av ham, og hva skal man ellers tro om en mann som holder en bok opp ned? Men så viser det seg at Bush var litt av en lesehest, se bare HER. Som vi ser er til og med Albert Camus på listen (som ellers ikke er altfor sterkt preget av skjønnlitteratur), noe man kan lese mer om HER.Noen leseliste for Barack Obama har jeg ikke sett, men den kommer vel. Inntil videre beroliges jeg imidlertid av et syn som det til venstre, av en mann som tydeligvis er innstilt på å utnytte ledige øyeblikk (selv som president kommer han formodentlig til å oppleve slike) til å lese.

En mer dyptgående artikkel om både Obamas og Bushs forhold til lesing, finnes HER, i The New York Times, som opplyst i en av kommentarene til dette innlegget.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Om en statsleder leser mye eller ei, sier igrunn lite om hans evner eller sosiale intelligens. Vi vet at Bush er gift med en bibliotekar. Han må da ha lært noe av henne..?
En annen statsleder som også var en lesehest, het Adolf Hitler.
Du kan lese om hans boksamling her: http://www.fpp.co.uk/Hitler/library/Atlantic_Monthly.html

Anonym sa...

Og også Stalin var en stor lesehest, det var særlig historie det gikk i der. Finnes det altså en korrelasjon mellom fæl diktator/statsleder og leseinteresse? Ser sånn ut.
Næringslivsfolk av blårusstypen oppfordres jo til å lese skjønnlitteratur for å skaffe seg sårt tiltrengt annen "input" enn det de får fra fagbladene - dette er folk som av ren refleks nevner Hamsun når Dagens Næringsliv ringer og spør hva de har på nattbordet. Hamsun er en fyr de har hørt om, nemlig.
Bildet av Bush: Jeg har alltid lurt på om det er datamanipulert med boken opp ned for at bildet skal stemme med imaget som uvitende cowboy. (bloom)

Cyno Grassator sa...

Bildet av Obama ser ut til å være tatt mens han leter i en kartbok eller guide for å finne ut hvor følget hans kjørte feil...

Nei, selvfølgelig leser Obama litteratur. Det står det noe om i gårsdagens Le Monde-blogg. Jeg skal lese den nå og si fra hvis det står noe interessant.

Cyno Grassator sa...

Bloggeren Pierre Assouline i Le Monde refererer til NY Times:

http://www.nytimes.com/2009/01/19/books/19read.html?_r=1&hp
Her står det også noe om lesingen i Det hvite hus under Bush jr.

Bildet av Obama med bok og med fingeren som bokmerke står gjengitt både i LeMonde og NY Times...

Anonym sa...

Både Hitler og Stalin er av ettertiden tillagt visse paranoide trekk, så om de leste mye for å forsikre seg om at ikke all litteratur egentlig handlet om dem - vel...
Jeg har imidlertid lest Obamas selvbiografi, og den var godt formulert.
Tror nok han har lest en del skjønnlitteratur, ja.

Unknown sa...

Obamas bok var sikkert velformulert, og det var vel Clinton's også. Men tror dere ikke de gutta gjør bruk av ghostwriters?