15. mars 2009

X-ord

Som tidligere meddelt her i bloggen, leser jeg ikke tabloidaviser. Da mener jeg aviser med tabloid innhold, især tabloide forsider, ikke aviser med tabloid format, for det har jo nesten alle norske aviser. Hver lørdag gjøres det imidlertid et unntak, for da kjøpes det to stk Dagbladet her i huset. Grunnen er at vi vil ha hver vår magasinkryssord, som vi bruker ganske mye tid og krefter på hver helg. Og så konkurrerer vi litt om å bli først ferdig, og driver kanskje litt byttehandel med løsningsord etter hvert. Søndag kveld blir løsningene sammenlignet og om nødvendig justert, og så renskrives de, puttes i hver sin konvolutt og sendes inn.

På bildet ser vi en typisk scene fra kjøkkenbordet en søndag ettermiddag, for eksempel i dag. Magasinkryssordene er ferdig løst og renskrives, samtidig er jeg også kryssordforfatter selv, så når jeg likevel er i kryssordmodus, hender det at jeg også jobber på en av mine egne (nei da, jeg stjeler ikke fra Rolf Hansen. Derimot hadde jeg en hyggelig prat med ham og fikk noen tips da jeg selv begynte som kryssordforfatter. Og i likhet med ham, håndskriver/tegner jeg originalen, på et ferdig trykt rutemønster).

Det viktigste oppslagsmediet er selvsagt nettet - mini-PC-ene er perfekte til bruk på kjøkkenbordet (jeg har tilgang til en lang rekke ordbøker og Store Norske på nett). Men det kan også hende at jeg går i hylla og konsulterer papirutgaven av Store Norske, eller Gyldendals Konversasjonsleksikon fra 1935, eller ærverdige gamle Salmonsen fra 1924. Det hender at de gamle er eldst.

6 kommentarer:

Cyno Grassator sa...

Det er flere som kjøper Dagbladet den ene dagen i uka. Hansen har sikkert en anstendig gasje, men han fortjener den!
Jeg har sluttet å sende inn, forresten. Sporten går nå ut på å se hvor langt jeg kommer uten hjelpemidler. Erfaringsmessig kommer jeg da aldri helt i mål. Men hvis Beethoven kunne leve med sine ufullendte...

Anonym sa...

Hjelpemidler må til for mitt vedkommende - min gode, gamle kryssordbok strekker ikke til - men en natts søvn gjør underverker! I underbevisstheten jobbes det, og søndag morgen faller ofte brikkene som jeg strevde med lørdag kveld, plutselig på plass..

Magasinkryssordet er - uten tvil - hver ukes morsomste utfordring.

.Jeg håper med Cyno at Rolf Hansen har en anstendig gasje - jeg, og flere med meg, kjøper avisa ene og alene for å bryne oss på hans kryssord!

Så - Dagbladet - dere har gjort en genistrek ved å engasjere denne mannen!

Mr X (- ord) Litt vel banalt, men jeg har jo ingen blogg...

Cyno Grassator sa...

Jo, Anon, hvis du regner nattesøvn som et hjelpemiddel, så bruker også jeg det!

Jørn Roeim sa...

Jeg håper også virkelig at Dagbladet betaler Rolf Hansen for det han er verd - og det er ikke lite.
To skoler eksisterer blant kryssordløsere - med og uten hjelpemidler. Greit nok at man velger å klare seg uten hjelpemidler for sportens skyld, men som Cyno innrømmer blir det da vanskelig å komme i mål, i hvert fall med magasinkryssorden. For meg er målet en fullstendig og feilfri løsning, og å få det ønskede utbyttet av hjelpemidlene er en kreativ og kunnskapsmessig utfordring som gjør prosessen spennende og lærerik.
Men nattesøvnen eller en god gåtur som hjelpemiddel skal man ikke kimse av, enten man er kryssordløser eller oversetter - eller begge deler.

Aina Basso sa...

For far min er Magasin-kryssordet eit must kvar veke. Og når eg er heime får eg vere med og hjelpe til. Og så les han alltid opp høgt dei svært kreative og veldig lange løysingsorda som er umulege å finne ut via noko hjelpemiddel. Og så ler vi og har det hyggeleg.

Anonym sa...

Hansen har kryssord i Dagbladet på onsdag også! Hurra!