6. juni 2009

Herman Bang


Et fenomen jeg ofte har omtalt her i bloggen, er hvordan lesingen tar sine egne veier. Et forfatter- og oversettersenter som det jeg er på nå, har selvsagt et bibliotek, og det befinner seg på gangen utenfor rommet jeg bor på. Et verk som fanget blikket forrige gang jeg var her, var en flott samleutgave av Herman Bangs romaner. Denne gangen klarte jeg ikke å gå forbi dem, men tok med meg et bind inn på rommet, og før jeg visste ordet av det, var jeg i gang med å lese to Bang-romaner på en gang, nemlig Fædra og Stuk. Og i dag har jeg rett og slett bestilt dette verket til meg selv, fra en dansk nettbokhandel. Da kan jeg få bøkene levert her i Danmark og betale en latterlig lav porto i forhold til den vanvittige portoen jeg måtte betalt hvis jeg skulle fått dem sendt til Norge.

Bang regnes i dag som en av Danmarks fremste forfattere, og han har en helt fantastisk, impresjonistisk stil. Han var i sin tid også et mediefenomen av de store, med sine kunstneriske bravader og sin eksentriske livsstil. Sannsynligvis dansk litteraturs mest kjente homse, hvis man da ikke skal regne med H.C. Andersen, men han unndrar seg jo hele tiden iherdig denne betegnelsen. HER er et tidligere blogginnlegg som blant annet omhandler den danske nobelprisvinneren Johannes V. Jensens såkalte «bølleoverfall» på sin homofile forfatterkollega, og HER er den fyldige danske Wikipedia-artikkelen om Bang.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Selv har jeg bare lest "Tine" av Herman Bang, men det var til gjengjeld en meget god roman. Jeg kjenner at dette innlegget inspirerte meg til å utforske mer av Bangs forfatterskap.

Aina Basso sa...

Eg prøver for tida nokså innbitt å få tak i "Alfabet" av Inger Christensen - på dansk, utgitt i ei eiga bok. Du har sikkert tips til ein god, dansk nettbokhandel eg kan konsultere? Ev. eit dansk antikvariat på nett?

Jørn Roeim sa...

Aina: Hvis du går på "Antikvariske bøker i Skandinavia" på blogglisten min og søker på "Inger Christensen", finner du mange eks av "Alfabet".

Aina Basso sa...

Takk for tipset!
Eg sjekka, men dei einaste dei hadde på dansk kosta mellom 800 og 1000, og det var ikkje heilt det eg hadde sett føre meg :)