28. oktober 2009

Et lys i deg sjøl"Hun gikk på det lokale biblioteket én gang i uka, hver onsdag, og der viste hun meg hvordan bøkene var organisert, skjønnlitteraturen, poesien, de forskjellige faggruppene, og hvis du ga det en halv time av ditt liv, fikk du med deg de grunnleggende prinsippene, og så kunne de føre deg i hvilken som helst retning du hadde lyst til å gå, hvis du ville tenne et lys i deg sjøl og bli opplyst."

Per Petterson i sin tale da han ble overrakt Nordisk Råds litteraturpris 2009 i går. Talen er gjengitt i Aftenposten i dag. Talen handler om hvor viktig det er med bøker i et hjem, og hvor viktig biblioteket er.

2 kommentarer:

nefertiti sa...

Og derfor har jeg latt barna mine leke med bøkene mine opp gjennom årene.
Når de har bygget 'hytte' i stuen med pledd, stoler og bøker til å holde pleddene festet, så har jeg tenkt at det har vært med på å gjøre dem fortrolig med bøkene - bøkene har blitt en del av hverdagene deres.
Betingelsen for at de fikk bruke bøkene i leken sin var at de skulle fares fint med, og settes på plass når leken var slutt.
Det er veldig kjekt å oppdage at de etterhvert kommer tilbake på akkurat den plassen i bokhyllen de ble tatt fra.
Jeg er sikker på at det har vært med på å gjøre barna mine leseglade, sammen med, selvfølgelig, at jeg har lest masse, masse for dem.

scribo sa...

Enkelte bøker burde være på Blå Resept, i full forståelse med barna som bor i hjemmet hvor bøkene er på lån fra biblioteket. Leseglede er det viktigste av alt.
Respekt og leseglede, hva mer kan en bok ønske seg?