22. mars 2012

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm har fått Nordisk Råds litteraturpris for sin siste roman, Dager i stillhetens historie. Det er første gang på 25 år at en norsk kvinnelig forfatter får prisen (den forrige, og første, var Herbjørg Wassmo).

Prisen er sikkert vel fortjent, og jeg gleder meg med Merethe Lindstrøm. En triumf både for forfatteren personlig og for norsk litteratur. Jeg har ikke lest denne boken, og jeg spør meg selv om jeg har lest noe av Merethe Lindstrøm i det hele tatt. En titt i bokhylla viser at jeg ikke har noen bok av henne. Et søk her i bloggen forteller at jeg har omtalt henne én gang i forbindelse med at jeg leste en av hennes forrige bøker i 2008, novellesamlingen Gjestene, som hun visstnok også ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris for. Som det fremgår av innlegget (HER), var jeg ikke begeistret for denne boken. Intervju med Merethe Lindstrøm i Aftenposten HER.

«Jeg er en av de forfatterne som ikke har hatt så mange lesere. Det er umulig å si hva som skjer eller om det skjer noe etter jeg har fått Nordisk Råds litteraturpris. Men jeg håper helt klart at flere vil lese bøkene mine,» sier Lindstrøm blant annet. Det gjenstår å se. I DENNE reportasjen på nrk.no er Marta Norheim tydeligvis litt skeptisk til at det vil skje: «Folk vil ikke gå mann av huse for å skaffe seg romanen, men prisen vil bli lagt merke til både i og utenfor Norden, sier Norheim.» Med det sikter hun kanskje til at Lindstrøm nok aldri har befunnet seg på en bestselgerliste. Det må være et kvalitetstegn, tenker jeg, i en tid da kommersialismen også preger litteraturen. Vidar Kvalshaug uttrykker det slik i en kommentar i Aftenposten: "Hun driver med kunst, ikke brukslitteratur."

Hva med meg, tenker jeg. Kommer jeg til å lese den prisbelønte romanen? Kommer jeg til å gi Lindstrøm en sjanse til, i all vrimmelen? Kanskje, kanskje ikke. Men det er uansett første gang på mange år at jeg virkelig legger merke til hvem som får denne prisen.

5 kommentarer:

Gråbekka`s Blogger sa...

Har allerede lagt boken hennes på biblotekventelista. Gleder meg til å lese den, har faktisk sett på den flere ganger fra før av, men av en eller annen grunn ikke tatt den med hjem.Har ikke lest noe av henne tidligere. Gratulerer til henne!:) Ha en riktig god helg:)

aariho sa...

Ja, nå skal jeg legge denne på lista som jeg leverer inn på biblioteket med jevne mellomrom. Har lenge tenkt jeg skal lese noe av henne.

clementine sa...

Enig med deg, får se om jeg leser Merethe Lindstrøm... men den frister veldig! interessant innlegg!

Anonym sa...

Lysten til å lese Merethe Lindstrøm har dalt betraktelig etter at jeg har hørt henne i intervjuer strø om seg med tidens utidige språkmoter: "Jeg tenker at ..." og "i forhold til" mv. Får inderlig håpe hun ikke skriver som hun snakker.

torbjørn hauken sa...

Var innom min filial av Bergen offentlige denne uken,og spurte om det var venteliste på Lindstrøms prisvinnende roman. Det var det (selvsagt)og bibliotekaren og jeg var skjønt enige om at en slik pris var gledelig når den løfter fram et lite påaktet forfatterskap.

Til 'Anonym'. Hvor mange skriver egentlig som de snakker!?!