3. august 2012

Quiz: Gjett ti forfattere


Vi er vel klare for en ny quiz, håper jeg? Denne gangen er det ti kjente forfattere som skal gjettes, alle avdøde. Som vanlig oppfordrer jeg til å praktisere antydningens kunst i svarene. Husk at dette ikke er noen konkurranse, så bare gjett i vei!
 1) Det sies at når han sang for åpne vinduer om kvelden hjemme i leiligheten i Trieste (ett av mange oppholdssteder i et liv i utlendighet), stoppet folk opp på fortauet og lyttet henført. Ifølge hans kone kunne han ha blitt en sanger av verdensformat. I stedet ble han en verdensberømt og nyskapende forfatter. Hans kone var sannsynligvis forbildet for den kvinnelige hovedpersonen i hans mest kjente bok.

2) Dyrlegesønnen begynte å studere medisin, men valgte forfatterskapet. Et lykkelig valg vil man vel mene, siden skrivegjerningen ble kronet med nobelpris, og han naturlig nok rager høyt på sitt lille lands litterære kanon. Jeg har selv bodd i nærheten av hans fødested og er fortrolig med så vel hans geografiske som litterære landskap.

3) Kontordame av yrke, men med ambisjoner om å bruke skrivemaskinen til å frembringe helt andre litterære produkter enn forretningsbrev. Hennes første manus ble refusert med en begrunnelse forleggeren nok gjerne skulle ha bitt i seg igjen hvis han hadde levd lenge nok til å oppleve hennes suksess. Farens akademiske fagområde hadde sannsynligvis betydning for valget av tidsepoken hennes hovedverker utspiller seg i.

 4) Prestedatter, oppvokst på landet i de geografiske og sosiale omgivelsene hun skildrer i sine romaner. Temaene er kjærlighet, ekteskap og familieforhold, og den levende fremstillingen av personer og miljø gjør bøkene underholdende. Samtidig som de er et glimrende tidsbilde, er de også tidløse på grunn av sin tematikk og litterære kvalitet. Forfatteren var aldri gift, og skrev mer eller mindre i hemmelighet. De fire bøkene som kom ut mens hun levde, ble utgitt under psevdonym. 

5) Vokste opp på en prestegård som foreldrene forpaktet. Faren var en glimrende forteller, og fra hun var fem år leste hun selv alt hun kom over. Barndommen preger også tematikken i bøkene hennes. Som ung var hun innom journalistyrket, senere ble hun sekretær og forlagsredaktør. Til tross for verdensberømmelse og stor leseskare var hun en svært privat person, blottet for primadonnanykker. For eksempel bodde hun de siste 61 årene av sitt lange og produktive liv i den samme nøkterne treroms leiligheten. 

 6) Tatt i betraktning den store innflytelsen forfatteren har hatt, er det bemerkelsesverdig at han utga lite eller ingenting mens han levde. Tilfeldigheter gjorde at hans i dag udødelige verker overlevde ham. Skrivingen ble gjort i fritiden, av yrke var han noe helt annet enn forfatter. Han hadde en doktorgrad innen sitt akademiske fagfelt. Som så mange i sin generasjon døde han av tuberkulose. 

7) Hun omtalte gjerne seg selv som en forteller. Hun skrev under flere psevdonymer og på flere språk. Også utdannet som billedkunstner. Sykdom og andre viderverdigheter, til dels under fremmede himmelstrøk, satte sitt preg på hennes liv, men hennes stolte, aristokratiske personlighet tålte mye. Som eldre likte hun å omgi seg med en viss aura av mystikk, og hun skrev hovedsakelig innen en romantisk/gotisk tradisjon. Som forfatter høyt respektert av blant andre Hemingway og Truman Capote. Tilbrakte den siste delen av sitt liv på foreldrenes gamle eiendom, hvor hun også er begravet. 

8) Faren var forfatter, og det samme var ektemannen, men vi kan trygt kalle dem jordnære mennesker alle sammen, både i konkret og overført betydning. Lyrikk er sjangeren hun er kjent for, etter hennes eget utsagt kom diktene «ned til henne som et biprodukt av det å leve». Selvbevisst og tydelig, men sympatisk og mild i formen kan vi vel si om henne. Selv om hun oppfattet seg selv som en representant og stemme for sin generasjon kvinner, var hun langt fra noen krigersk kvinnesaksforkjemper. Aktiv kulturarbeider på mange plan. Som ung bodde hun tre år i Sveits, og hun hadde et nært forhold til fransk språk og kultur. 

9) Utdannet kunstmaler, men det var forfatter han ville være, noe han også lyktes med i høy grad. En slags litterær enfant terrible, svært til stede i den offentlige debatt og et forbilde for opprørske unge mennesker. Smakte alkohol første gang som tolvåring, og gjorde sitt første selvmordsforsøk to år senere. Utvist fra skolen. Det var kanskje ikke uten grunn av faren lurte på hva det skulle bli av gutten. Formodentlig har du ham i bokhylla. 

10) Professor i slavisk litteratur og i tillegg en fremstående insektforsker. En ypperlig sjakkspiller var han visst også, og trespråklig allerede som barn. En usedvanlig begavet person med andre ord, dertil født inn i et meget privilegert miljø. Synet på ham som forfatter har variert mye, fra å betrakte ham som en stor forfatter på grunn av intrikat språkføring og mesterlig oppbygging, til å beskylde ham for å skape innholdsløs og «steril» litteratur med for stor vekt på virkemidlene. Han er også blitt anklaget for å være elitistisk og snobbete. Han er særlig kjent for én bok, hvis tittel er blitt et begrep.

19 kommentarer:

Unknown sa...

Klarer 5 eller 6 på strak arm. De resterende må jeg ha en tenkepause på.

HPL sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
HPL sa...

Hm. Veit kanskje 1, 3, 4, 6 og 9.
Sender det til deg på Fb.

Kollega i Østfold sa...

Ja, han i nr. 1 hadde etter sigende en praktfull sangstemme. Å synge er jo noe de gjør, eller gjorde, på skjenkestedene i hans hjemland. Hvorvidt kona direkte var forbildet for den kvinnelige hovedpersonen, vet jeg ikke, men boken ville ikke ha blitt til om det ikke var for det første stevnemøtet ("daten" som det heter nå) mellom de to. Tilfeldighetene råder.

Jørn Roeim sa...

Riktig mann, ja. Og hvor direkte kona var som forbilde, kan sikkert diskuteres, men stor betydning hadde hun.

Jørn Roeim sa...

Men du klarer vel flere, du, kollega?

Unknown sa...

Har nå: 1, 3, 4 ?, 5 ?, 6,7,8,8,9,10.

Kollega i Østfold sa...

Vet ikke om jeg våger meg på flere -- noe sier meg at jeg burde klare nr. 3, at hun var en produktiv forfatter i en lettere sjanger, veldig ofte filmatisert, men er ikke sikker. Du er litt vrien, eventuelt er jeg ikke tilstrekkelig bevandret. Det er vel helst det siste.

Jørn Roeim sa...

Geir: Men da er du jo i mål, da, forutsatt at 4 og 5 er riktige. Du kan jo hinte litt ...
Kollega: Du er på feilspor med nr. 3.

HPL sa...

Jeg fant i hvert fall ut hvem nr. 4 var, så nå føler jeg en viss stolthet.

Jørn Roeim sa...

Tenkte nok du ville klare det.

Haruhi sa...

Jeg antar at nr. 7 hadde et nært forhold både til kaffe og løver?

Ellers har jeg mistanker om 8, 5 og 10. Forøvrig synes jeg det er kjempemorsomt å gjett - selv om det ikke går så bra. Gleder meg til fasiten kommer, mye å lære.

HPL sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
HPL sa...

Tehme: Jeg juksa litt.

Jørn Roeim sa...

Haruhi: Du har helt rett.
HPL: Hvis du mener at du brukte hjelpemidler, så må vel det være lov.

Odette de Crécy sa...

Tror kanskje jeg har forslag til de fleste denne gangen:
1.Irsk
2.?
3.norsk - middelalder
4.engelsk - stolthet
5.svensk - skulle hatt nobelprisen!
6.norsk - 17.mai
7.dansk - afrika
8.norsk - telemark
9.amerikansk - spansk borgerkrig
10.?

Jørn Roeim sa...

Odette: Takk for det. Nå er svarene lagt ut, som du ser. Heller ikke du klarte toern. Jeg er svært enig med deg i at Astrid Lindgren skulle hatt nobelprisen. Kanskje den største av Svenska Akademiens unnlatelsessynder. Ellers er du litt ute av kurs på 6 og 9, som du ser.

Odette de Crécy sa...

Veldig bra quiz igjen! Ser at jeg var skikkelig ute av kurs med nr 6 og 9. Morsomt og lærerikt.

Jørn Roeim sa...

Odette: Takk for hyggelig kommentar.