20. august 2016

Evig din

En av de mest kjente åpningssetningene i verdenslitteraturen, er fra Tolstojs Anna Karenina: «Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.» Det er kanskje ikke helt riktig, ifølge den amerikanske professoren John Gottman, som har forsket for å finne ut hva som må til for at et forhold skal vare. Hans bok Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold kommer nå på norsk. Ifølge ham er lykkelige par grunnleggende veldig gode mot hverandre og aksepterende når det gjelder kritikk. De har evnen til å le sammen.
Men ulykkelige par har også mange fellestrekk, motsatt av hva Tolstoj påsto. De er mer på offensiven og foraktfulle overfor hverandre. Konfliktnivået har lett for å eskalere når de snakker sammen. Par i ulykkelige forhold har en tendens til å se etter feil hos hverandre, kanskje fordi de egentlig har det dårlig med seg selv, og så søker årsaken utenfor seg selv i stedet for å gå i seg selv.
Dette var bare noen hovedtrekk, det står en artikkel om dette i A-magasinet denne uken.
Poenget mitt var egentlig at selv om det er mye menneskekunnskap og livsvisdom i litteraturen, har forfatterne altså ikke alltid rett.
Artikkelen i A-magasinet finner du HER, men jeg vet ikke om den er tilgjengelig bare for abonnenter.

Ingen kommentarer: