31. august 2016

Lesende, naken dame

Lesende, nakne damer er et populært tema i billedkunsten. For min del har jeg aldri opplevd akkurat denne kombinasjonen - de nakne damene jeg har kjent, har vært opptatt med helt andre ting, og de lesende damene jeg har kjent, har ikke vært nakne.
Dette bildet kjøpte jeg i en brukthandel i Oslo for mange år siden, og siden har det prydet veggen på kontoret mitt. Jeg har aldri visst noe om det, men siden jeg nå har begynt å ha mer kunst her i bloggen, det vil si kunst hvor bøker og lesing spiller en sentral rolle, og i den forbindelse har begynt å frekventere nettsteder hvor jeg kan finne slike bilder, kom jeg nylig over dette for meg så velkjente bildet. Det viser seg at det er malt av den skotske maleren sir William Russell Flint (1880-1619), og det har tittelen Janelle and the Volume of Treasures. Malt i 1960.

"Work shows a graceful young woman reclining as she reads and leafs through the pages examining the illustrations of a great book against light gray and charcoal draperies. Exquisite brushwork and dramatic composition make for a fine and delicate figural work."

Vel, jeg har alltid syntes at damens lesestilling virker ukomfortabel, nærsynt virker hun også, og anatomien virker noe underlig i underkroppen. Jeg gjengir en bedre avbildning nedenfor, hentet fra nettet:


1 kommentar:

aariho sa...

Jeg ligger i senga og leser, da et par timer fra 0730 er min lesetid. Men jeg ligger ikke oppå dyna på denne måten, tror jeg. Artig å samle på kunst med bøker! Liker bildene du legger inn, og plakatene.