3. mai 2021

Smussomslaget

Hvor viktig er smussomslaget, det vil si det papiromslaget som er utenpå selve permen på en innbundet bok? Etter min mening er det et veldig viktig element i bokas helhet. Et helt og pent smussomslag blir som regel fremhevet av antikvariater og hever bokas verdi. Det finnes visst også dem som samler på omslag av bestemte kunstnere - mange kjente kunstnere har nemlig laget smussomslag. Som eksempel viser jeg denne boka av Graham Greene, utgitt i 1956, med smussomslag av den kjente tegneren og illustratøren Ulf Aas, særlig kjent som avistegner i Aftenposten gjennom mange tiår. Signaturen ses nederst i venstre hjørne.

En annen ting med smussomslag er at de ofte inneholder mange opplysninger om boka, som i dette tilfellet et interessant tidsbilde fra da Graham Greene var på høydepunktet av sin karriere. 
For å bevare smussomslaget pleier jeg å ta det av og legge det til side når jeg leser en bok. Noen lar det være på og bruker innbrettene på smussomslaget som bokmerker. Dette ødelegger den opprinnelige falsingen av smussomslaget og gjør det "slapt i fisken" så det ikke slutter fast om boka. 
Ingen kommentarer: