29. juni 2007

Joyce og Proust.

Joyce og Proust traff hverandre én gang i sitt liv, under en middag på Hotel Majestic i Paris en kveld i mai 1921. Joyce hadde bedt en venn om å arrangere et møte mellom ham selv og Proust. «Jeg har lest noen sider av det han har skrevet. Jeg ser ikke noe særlig talent, men jeg er en dårlig kritiker.»
Det er ulike versjoner av hvordan møtet forløp. Ifølge Joyces venn var «nei» det viktigste ordet i samtalen. Proust spurte Joyce om han kjente hertug N.N. Joyce svarte «nei». Vertinnen spurte Proust om han hadde lest noe av Ulysses. Proust svarte «nei».
Ifølge en annen versjon spurte Proust: «Liker De trøfler?» Og Joyce svarte: «Ja, jeg er veldig glad i trøfler.» Og det var den eneste samtalen som fant sted mellom to av tidens største forfattere.
På dette tidspunktet var Proust den mest berømte av dem. I løpet av et halvt år var han død.
Det må nevnes at til stede ved middagen var også Stravinskij, Picasso og Diaghilev (russisk impressario).
Det må trygt kunne kalles et mestermøte ...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Berre ei sommarhelsing for å seia at eg les bloggen din kvar bidige dag, har gjort det omtrent sidan du byrja. Ei av dei aller beste bok-bloggane, etter mi meining! Så sjølv om det ikkje alltid står så mange kommentarar, så blir du lese! Eg ser forresten at me har same litterære smak.

Jørn Roeim sa...

Takk for hyggelig kommentar!

Anonym sa...

Må ha vært et spesielt møte det dr ja. Trøfler er et minst like stort mysterium som de to herrer