21. desember 2007

Nye bøker


Her er bøkene jeg hadde med meg hjem fra hovedstaden denne gangen. Nederst en bok om italiensk grammatikk og en lærebok i italienske verb. Italienere blir, i likhet med tyskere, veldig smigret når man snakker språket deres, og det trenger vel å merke absolutt ikke å være perfekt. I motsetning til tyskere snakker italienere heller ikke engelsk. Italiensk er et relativt lett språk å lære på et elementært nivå, og spennende å gi seg i kast med fordi det er det av de romanske språk som har de tydeligste røttene tilbake til latin.
Dernest en bok om det nye Gyldendalhuset, som jeg fikk på julesammenkomsten samme sted. Jan Erik Volds God jul med Gertrude Stein og andre essays var nedsatt hos Tronsmo og fanget interessen pga tittelen, men Vold er alltid lesverdig, selv om han gjentar seg selv litt her. Men essayet om Gertrude Stein var verd prisen alene.
Så følger fire Shakespeare-bøker som var på salg hos Norli. Jeg abonnerte i sin tid på denne serien i bokklubben, men sa opp etter en stund, og har angret siden. Nå må jeg prøve å komplettere som best jeg kan og har omsider kommet opp i 27 bøker. Jeg er ikke sikker på hvor mange det er totalt.
J.M. Coetzee er en fin forfatter, synes jeg, og Elizabeth Costello har lenge stått på ønskelista. Husker ikke helt hvorfor, men en eller annen gang må det ha vært noe som har gjort at jeg har merket meg denne boka.
Kyrre Andreassens Svendsens catering ble anbefalt meg her i bloggen en gang, og Hermanas av Torgrim Eggen har jeg jo lovet forfatteren å lese. Per Pettersons Månen over porten har også lenge stått på lista, en samling litterære og personlige tekster om det å lese og det å bli og være forfatter. Jon Fosses Gnostiske essays er litt i samme sjanger.
Mye godt å ta fatt på her, med andre ord.

1 kommentar:

Spectatia sa...

Moro å se at du fant Månen over Porten! Og Elizabeth Costello klappet jeg sammen etter siste side i går kveld. Skal bli artig å høre hva du synes.

Hver gang noen snakker om å lære italiensk så angrer jeg litt på at jeg ga opp etter nybegynnerkurset. Men jeg lærte i hvert fall coccodrillo.