18. januar 2009

Quiz








Skal vi ta en aldri så liten situasjonsbetinget quiz? Jeg sier som Dipsolitteraten: Dette blir kanskje for enkelt. Men likevel. Hvem har skrevet:

«Ti allerede nu det lider med januar og sne har afløst sne i flere lag, og vinteren er ved velmagt og har sol og vind paa sin side, er det forbi med dens stemningsmagt. Den frembringer ikke god natur længer. Den ciselerer ikke, tegner ikke ... den maler ivei grovt impressionistisk og modellerer plumpe snetrold. Skal dette være en unggran eller en myretue? Gjenstanden er ubestemmelig. Her har været anvendt for meget sne. Det er publikumsnatur. Natur for skiløbere. Og hvor man gaar: den samme overlæsselse, den samme ensidighed, de samme runde hætter over tingene, den samme selvtilfredse udholdenhed i gjentagelse. Linjebrydningen, farvekrydsningen, de tusen luner af de levende, individualiseringen, den strømmende mangfoldighed af overraskelser ... alt er skrumpet bort under summarisk afrunding og udjævning, under hvid vat eller forenklet i braa, intetsigende kontraster ...»

4 kommentarer:

Unknown sa...

Morsomt skrevet. Men vet ikke av hvem.
Antar at det er skrevet for ca. hundre år siden, av en som ikke likte den norske vinter'n.

Unknown sa...

Men så tenker jeg: Det kan jo være han ...
Tar ut en Fakkel-bok fra bokhylla, og finner en sak som heter "Vinterland".
Artig, det!

Jørn Roeim sa...

Ja visst. En av Nils Kjærs epistler.

Cyno Grassator sa...

Ja, hvem ellers ville utsette naturen for en streng kunstkritikk? "Her er brukt for meget sne"! Jeg syns Nils Kjær er en fornøyelse å lese den dag i dag. Altså helt uenig i Basar-redaksjonens vurdering (hvis noen husker den) og deres skille mellom gylne penner og danna folk.